PENGIKUTKU.

Thursday, June 17, 2010

Tak Reti Bahasa Atau Tak Reti Baca?

aku ada cerita cikit pasal ari ni.
cerita time aku on da way nak jumpa lecturer time aku study dulu
*nama lecturer dirahsiakan*
aku bukan kuar berdua tau *jangan pikir bukan2*
aku kuar dengan 2 orang lecturer kesayangan ku  
*sayang ker, hehehe*
(of course la cyg, my lecturer kan) nie tgh ambik hati..
nanti dapat makan kenny rogers lagi.. hehehe
jangan mare ye lecturer2 ku...

ermm..
kembali ke cerita asal erk..
aku naik kenderaan awam on da way ke bank negara
* suke naik coz jimat wuit*
aku naik KTMB
lebih mudah lagi Keretapi Tanah Melayu Berhad
sejak akhir2 nie, aku suke naik coz dah der koc untuk wanita.
lagipun aku tak suke berhimpit dengan lelaki.
time tren sampai aku pilih koc wanita
masuk je, aku tengok ader beberapa lelaki dalam koc WANITA
dalam hati benggang je.
kata koc WANITA tapi ader lelaki lagi.

aku pun senyap je la
layan perasaan cam biasa.
sampai je kat KL Sentral
orang sume nak kuar..
time nie ramai orang coz pukul 5 orang berebut balik kerja
pastu ader seorang lelaki still duduk kat dalam koc WANITA
mybe dia tak nak kuar lagi
pastu korang tau pe jadi??
pegawai KTMB cakap dengan die cam nie *baca dialog bawah nie*

pegawai KTMB : Bang, boleh kuar tak, nie koc untuk pompuan.
abang tu : Kat koc sebelah panas la.
pegawai KTMB : Tak boleh abang, nie koc bukan untuk laki

tiba-tiba ader seorang gurgur nie menyampuk

gurgur : saya dah cakap tadi encik, tapi dia tak nak dengar!! 
            siap panggil kawan2 dia lagi. 
pegawai KTMB : iye ker? 

bila abang tu dengar je gurgur tu cakap 
terus dia masuk kat koc len *muka ketat je*

gurgur : aah encik, tadi sume kwn2 dia masuk!!  
            tapi dorang sume dah kuar. huhuhu
*gurgur tu wat muka marah giler2*
bila pintu tren tutup
gurgur tu terus cakap kuat2.
time tu cuma ader aku,
gurgur cina
and auntie cina dekat dengan dia
gurgur tu melayu.
dia cakap cam nie

gurgur : cakap banyak kali tapi tak reti BAHASA!!
aku : dorang tak tahu kot?
*aku layan coz tak der sape nak layan dia, cian plak*
gurgur : kalau cari suami, jangan cari cam abang tu!!! 
            cakap banyak kali, tapi tak reti2 jugak. huhuhu
aku pulak tak jawap pape pun 
senyum je yang aku lontar kat gurgur tu.

bila aku pikir2 balik, betul jugak
kadang2 dorang memang tak reti bahasa!!
yang aku tahu, sebelum tren sampai pun
makcik KTMB dah announce pasal koc wanita
dorang tak dengar ker or buat2 tak dengar.
memang aku setuju koc wanita ader
tapi ader sesetengah lelaki tak paham2 lagi!! 
aku ingat nak bagi opinion kt KTMB
nie kalau sape2 bace la kan


1. apa kata kalau koc wanita, pihak KTMB colorkan dgn color pink.
    nie lagi mudah lelaki tahu pasal koc wanita. 
    sebab nyer pink selalu sinonim dengan wanita 
    pink pulak color boleh nampak dari jauh. 
    so senang lelaki nampak.


2. Logo koc wanita iklan dekat area kaunter KTMB dan mesin tiket
    nie mudahkan orang ramai tahu pasal koc wanita. 
    memang logo koc wanita ditampal 
    tapi dekat cermin and tingkap tren jew.
    lagi pun logo tu tak nampak sangat 
    bila baca betul2 baru tahu tu koc wanita. 


aku rasa pihak KTMB dah banyak wat cara pasal kempen nie
buktinya, aku tengok sendiri
pihak KTMB sediakan pegawai pemerhati  
*dorang kerja sangat bagus*
sape2 lelaki yang masuk koc wanita, 
dorang akan suruh masuk koc lain
pihak KTMB gak wat announcement pasal koc wanita nie
sebelum tren datang, mesti dengar makcik tu cakap
pasal pe lagi, koc wanita ditengah2 tren la
tapi nape sesetengah lelaki tak reti bahasa?
aku rasa dorang bukan tak reti bahasa
tapi dorang tak reti BACA!!


nape aku cakap cam nie?
coz dah terang2 pihak KTMB wat logo
tak kan dorang tak baca
(logo koc wanita sepanjang masa)
maka koc tu untuk wanita sahaja bukan untuk lelaki.
sepatutnya dorang tu dengar betul2 announcement tu
kalau tak pun baca logo yang KTMB tampal kat tren.
mudah kan?
so sekarang nie korang pikir la
sama ader abang kat atas tu tak reti bahasa atau tak reti baca?
sama2 la kita pikir erk..


p/s : to gurgur yang mare2 tu. aku tabik spring la. 
       dia pertahankan hak WANITA!!!

7 comments:

  1. nak komen tp dh ngantuk..kenyang mkn kenny rogers tp sbb jln jauh, lapo balik..
    tapi kn..emosional kadang2 menunjukkan kesungguhan..kadang2 menunjukkan ketak matangan..
    p/s kata nk jd polis...

    ReplyDelete
  2. tu dah sar x g sek la @ dia org asing yg xthu bace kot

    ReplyDelete
  3. erm comment kat atas nie msti en *tetttt*
    saya xtak lupe kenny roges tu.
    sedap la.
    pandai en *tetttt* pilihkan
    thnkx sgt.
    agak power ayat bawah tu.
    jiwang gak erk?
    tapi smalam mmg best!!
    p/s xjdi coz pendek and rabun!! hahaha

    ReplyDelete
  4. syaq> hehehe
    pandai ko la dik.
    mybe kot
    tapi akak tgk ramai gak rakyat malaysia
    yg nek koc wanita
    huhuhu

    ReplyDelete
  5. biase la tu dah sar xthu bace....hahahaha lg pon rakyat malaysia ikut senang je.......... nampak tren kosong terus naik

    ReplyDelete
  6. tau xpe.
    nie kna g sekolah g.
    t sume bru leh pndai bace
    ltih la klu asyik stdy je.
    hahaha

    ReplyDelete
  7. huhuhu. benci spesis tu. grrrr.

    ReplyDelete